Allmän information / General information

Säkerhetstänkande

Att tänka på säkerheten är en förutsättning för ett tryggt boende. I Skötselpärmen finns mer information och anvisningar som hjälper dig att hålla bostaden i samma fina skick som när du flyttade in.

Temperaturen i lägenheten

Den dimensionerade rumstemperaturen vintertid är 21 grader i vistelsezonen (ca 1 meter över golvet och 1 meter in i rummet från dörr/fönster).   
Framledningstemperaturen till radiatorerna (elementen) håller olika temperaturer beroende på vad det är för utomhustemperatur. Är det exempelvis 10 grader ute så är framledningstemperaturen 30 grader. Då upplevs radiatorns yta som ljummen men den är tillräckligt varm för att lägenhetens rumstemperatur i vistelsezonen skall hålla 21 grader.   
Vintertid är det extra viktigt att termostatventilerna står fullt öppna och inte stängs av. Då ersättningsluften tas in via fasaden och sedan skall värmas upp via radiatorerna så kan det finnas risk för frysning om termostaterna är avstängda.

Vädring

Ett nybyggt hus innehåller alltid ett visst överskott av fukt. Fukten kommer exempelvis från betong- och träkonstruktioner i byggnaden. Innan golv och ytskikt på väggar monteras säkerställs alltid, genom mätning, att tillräcklig uttorkning har skett så att fuktnivåerna understiger de gränsvärden som kan innebära negativ påverkan på hälsan. Trots detta kommer ytterligare uttorkning ske under den närmaste tiden efter inflyttning. Det är därför viktigt att vädra mer än normalt under de första månaderna.

Trägolven lever med årstiderna

Ett trägolv påverkas av luftfuktigheten. Under vintern kan golvet både krympa och kupa sig på grund av att det råder en låg relativ luftfuktighet inomhus. Under sommaren ökar den relativa luftfuktigheten och träet utvidgar sig igen. Med rätt underhåll har trägolv en mycket lång livslängd.

Egna installationer

Både av säkerhetsskäl och för att garantin ska gälla är det viktigt att anslutning till vatten och avlopp utförs på ett riktigt sätt. Installationer måste därför alltid utföras av en behörig person.

Brandvarnare

Bostaden är utrustad med en brandvarnare. Batteriet i brandvarnaren har lång livslängd och när batteriet behöver bytas ger brandvarnaren ifrån sig högfrekventa ”pip”.

Vid vattenläckage

Om bostaden råkar ut för ett vattenläckage från ledningar ska du omgående stänga av vattnet. I lägenheten finns det flera avstängningsventiler för vatten, ta reda var de är placerade för att snabbt kunna stänga av vattnet vid läckage.

Barnsäkerhetsspärrar

Barnsäkerhetsspärrar i kök är obligatoriska i nybyggda bostäder och krävs för godkännande vid slutbesiktningen. Har du inte behov av dessa, kan du enkelt montera bort och spara dem för eventuellt framtida behov.

Fönster och balkongdörrar kan vara en fara för små barn. Se till att befintliga spärrar är kopplade. Du kan reducera risken för olycksfall ytterligare genom att koppla fönsterkedjor eller hakar på fönster och balkongdörrar. Undvik att ställa möbler så att barnen kan klättra upp på dem och falla mot rutan eller trilla över balkongräcket.

Lås – Serviceläge

Lägenheten har ett lås som går att sätta i serviceläge. Detta används när fastighetsskötaren behöver komma in i lägenheten och justera ventilation och värme. Detta kommer att aviseras och då behöver låset sättas i serviceläge.    

Har du frågor?

Om det är något du undrar över som gäller gemensamma anläggningar kan du vända dig till styrelsen i samfällighetsföreningen.