Om ägarlägenheter
År 2009 infördes en ny boendeform i Sverige - ägarlägenheter. Det innebär att det är möjligt att äga sin egen lägenhet i ett flerbostadshus.
Upplåtelseformen är vanligt förekommande i Europa samt i resten av världen och har funnits i Sverige sedan 2009. I vårt grannland Norge är ägarlägenheter vanligt sedan länge. JMs första ägarlägenhetsprojekt i Sverige, som stod helt färdigt i juni 2016, finner du på Agavägen 27-29, bara ett stenkast från Ypsilon Dalénum.
Ägarlägenhet innebär ett ökat självbestämmande eftersom du själv äger lägenheten och söker lagfart enligt samma regler som för andra typer av fastigheter. Du disponerar fullständigt över lägenheten och kan måla om, byta kök, hyra ut den och så vidare. Precis som för den som äger en villa eller ett radhus finns också möjlighet att pantsätta, belåna och överlåta sin fastighet.
Ägarlägenheter bildas genom en lantmäteriförrättning. Vid lantmäteriförrättningen bestäms hur ägarlägenheterna avgränsas och vilka delar av huset som är gemensam egendom (som till exempel yttertak, fasader, hissar, stamledningar). För gemensamma utrymmen bildas en så kallad samfällighet som varje ägarlägenhet i huset äger del i. För gemensamma anläggningar bildas en så kallad gemensamhetsanläggning som varje ägarlägenhet i huset också äger del i. Samfälligheten och gemensamhetsanläggningen förvaltas gemensamt av ägarlägenheternas ägare genom en särskild förening, en samfällighetsförening. Ägarna är medlemmar i föreningen. Föreningen är skyldig att fondera pengar för det framtida underhållet av den gemensamma egendomen. Kostnaderna för driften av de gemensamma utrymmena och anläggningarna fördelas mellan delägarna.
Fördelar
Högre pris men full äganderätt
Generellt kostar en ägarlägenhet mer att köpa än en bostadsrätt. Vid köp av en ägarlägenhet betalar du, precis som vid ett småhusköp, 100 procent av värdet på bostaden. Kostnad för lagfart samt för eventuella pantbrev tillkommer.
Du har full äganderätt och kan pantsätta, belåna och sälja din bostad precis som en villaägare kan göra. Du kan även bygga om inne i lägenheten utan att fråga om lov.
Lägre månadsavgift
Du betalar inte för några gemensamma lån till en bostadsrättsförening vilket gör att månadsavgiften blir betydligt lägre än i en bostadsrätt. Dock ägs delar av huset gemensamt av de boende, till exempel tak, fasader, trapphus och hissar. Dessa förvaltas av en samfällighetsförening till vilken en avgift betalas månadsvis. Avsättning för underhåll ingår i månadsavgiften utöver drift, skötsel och underhåll.
Kan fritt hyra ut
Du har personlig frihet att hyra ut din bostad utan tillstånd eller sälja till vem du vill.